Sweetbylilly

Senaste inläggen

Av Leila - 16 april 2013 16:44

Ibland behövs inget extravagant för att göra fikat lyckat, ibland fungerar det allra enklaste och det är precis vad den här sockerkakan är!

Enkel och väldigt lätt att göra men SÅÅÅ god, bakade faktiskt denna och hade med mig till jobbet en gång och då sa barnen att det smakade sockervadd (måste väl vara positivt).

Det här receptet är lätt att variera med olika fyllningar, smaksättningar eller att göra muffins på :)


 


Sockerkaka


-2 ägg

-2 dl strösocker

-50 gr smör

-2 tsk vaniljsocker

-23/4 dl vetemjöl

-2 tsk bakpulver

-1 dl mjölk


Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något.

Smörj en form.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål.

Sikta ner det i äggsmeten varvat  med det smälta smöret och mjölken. Rör med stora tag men inte för mycket tills allting blivit blandat.  

Häll smeten i den smorda formen och grädda längst ner i ugnen i ca 30-35 min.

Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Av Leila - 16 april 2013 10:24

Jag är riktigt svag för mineralvatten måste jag erkänna, dricker hellre bubbelvatten är kranvatten och tycker det är riktigt kul att testa nya smaker när de ploppar upp på marknaden.

Den sista tiden har det varit en ganska stor hype angående dessa nya smaker från Loka, de ska ta oss tillbaka till det amerikanska 50-talet med stora vrålåk och halvsliskiga diners och detta med smakerna av citronpaj, chokladmilkshake och jordgubbsglass.

Sanningen är den att jag redan från början var skeptisk! Vatten som smakar glass och choklad? Sagt och gjort i helgen köpte jag hem en flaska av varje och ja mitt smakomdöme kan ni läsa nedan...


Bildkälla: bautawitch.se


Först ut i smaktestet var Chocolat Shake och det måste vara något av det läskigaste jag smakat! Kolsyrat vatten blandat med en syntetisk och plastig chokladsmak gör sig aldrig rättvis! Nej, den spottades ut illa kvickt!

Lemon Pie var nog den som jag hade hoppats mest på att leverera men även denna blev ett bottenskrap enligt mig, så fort jag öppnat flaskan infann sig en konstig doft som påminde om barndomens hemska hostmediciner och smaken var också riktigt hemsk! Trodde den skulle vara syrlig och frisk men även denna lämnade en konstig bismak i munnen :( Trist!!

Sist ut var Strawberry Ice Cream och jag vet inte hur jag ska beskriva denna dryck... Ungefär som att ta en riktigt dålig variant av Gb tresmak, låta den smälta och spä den med en massa vatten (?)

Konstig, plastig och väldigt onaturlig!

Neej gott folk jag är riktigt besviken på dessa smaker och ingenting jag kommer springa runt med i sommar! Det ända positiva är väl flaskornas utformning ;)

Nej LOKA, gör om gör rätt



Av Leila - 15 april 2013 16:10

Fika för mig är verkligen sju sorters små kakor!

Dessa underbara små spröda saker som bara smälter i munnen!

Idag fick de bli dessa!















Chokladsnitt, ca 50 st


-200 gr smör

-2 dl socker

-1 msk vaniljsocker

-3 msk kakao av god kvalité

-1 äggula

-2 msk vatten

-5 dl vetemjöl

-1 tsk bakpulver


Pensling och garnering

-Uppvispad äggvita

-pärlsocker och ev hackad mandel


Börja med att sätta ugnen på 200 grader.

Rör smör och socker vitt och poröst.

Rör ner vaniljsocker, kakao, äggula och vatten. Blanda väl.

Blanda ner vetemjöl blandat med bakpulver och blanda allting till en deg.

Dela degen i 4 lika stora delar och rulla 4 längder (lika långa som en plåt). Lägg på plåten och platta till något.

Pensla längderna med äggvita och strö på pärlsocker och ev hackad mandel.

Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter (kakorna ska spricka något).

Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Av Leila - 12 april 2013 19:41

Mums Mums MUMS =)

Kolakakor är alltid rätt men att ha i lite daimkulor i smeten gjorde dem bara ännu mer smaskiga!

En perfekt liten kaka för en ganska så trist och grå fredag!




     

Kolakakor med daim 30-35 stycken

 

-100 gr rumsvarmt smör

-1 dl socker

-1½ tsk vaniljsocker

-23/4 dl vetemjöl

-1 tsk bakpulver

-2 msk ljus sirap

-50 gr daimkulor


Sätt ugnen på 175 grader.

Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt de mesta av daimkulorna tillsammans med de övriga ingredienserna. Rör till en smidig och något smulig deg.

Dela degen i 3 delar och rulla till  avlånga längder och lägg på en plåt.

Platta ut kakorna något och strössla på resterande daim.

Grädda kakaorna i mitten av ugnen ca 10-12 min, ta ut kakorna och låt vila ca 2 min innan man skär dem i sneda bitar.

Låt svalna på plåten innan de äts :)

 

 

Av Leila - 10 april 2013 16:33

Cookies kan vara något av det godaste man kan äta, speciellt när de är nybakade och man riktigt känner hur de smälter i munnen!

Tyckte det skulle passa extra bra och baka dessa cookies idag då jag har en burk jordnötssmör ståendes hemma och som jag inte riktigt vetat vad jag ska göra av...



Jordnöts och choklad cookies


-2 ägg

-2 dl farinsocker eller muscovadosocker

-75 gr smält smör

-2 dl jordnötssmör med bitar

-2 dl vetemjöl

-½ tsk bakpulver

-½ tsk vaniljpulver

-150 gr chocolatchips eller grovt hackad choklad (chipsen smälter lite men behåller ändå sin form så det blir inte så jätte kladdigt)


Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att smälta smöret.

Vispa samman äggen och sockret och ha i det smälta matfettet.

Rör ner jordnötssmöret och rör tills det blir en jämn smet.

Blanda samman de torra ingredienserna och ha i dem i smeten tillsammans med chokladen.

Blanda allting väl tills det blivit en jämn smet och chokladen är utspridd.

Rulla små bollar och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper, tryck till kakorna lite lätt.

Grädda kakorna mitt i ugnen ca 7-9 minuter (håll koll för det kan gå snabbt).

 

 


       

Av Leila - 10 april 2013 14:16

Visst det tar sin lilla tid och visst det är några olika moment MEN resultatet slår ju allt :)

Jag brukar självklart om nybakta bullar, doften som sprider sig i lägenheten är nog nåt av det bästa som finns samt första tuggan såklart!

Igår blev det en sats med kanelbullar och en sats med vaniljbullar.












40 stycken småbullar


-150 gr smör eller margarin (rumsvarmt)

-5dl mjölk (jag använde standardmjölk)

-50 gr jäst för söta degar

-1 dl socker

-½ tsk salt

-2 tsk sött kardemumma

-Ca 1,4 l vetemjöl


Fyllning kanelbullar:

-75 gr rumsvarmt smör

-½ dl strösocker

-1 msk kanel


Fyllning vaniljbullar:

-75 gr rumsvarmt smör

-½ dl strösocker

-1 msk vaniljsocker

-50 gr riven mandelmassa


Pensling o garnering:

-Uppvispat ägg

-pärlsocker, ev hackad sötmandel


Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och slå över mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.

Tillsätt matfettet i små klickar tillsammans med sockret, saltet och kardumumman, rör om så allt blandar sig. Tillsätt mjölet men spara ca ½ dl tills utbakningen.

Arbeta degen smidig antingen direkt på bakbordet eller i bakmaskin.

Låt degen få jäsa till dubbel storlek i rumsvärme med bakduk över sig, detta tar ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 stycken lika stora delar.

Kavla ut varje del till en avlång kaka och ha på fyllningen.

Rulla ihop kakan till en rulle och skär sedan den i bitar.

Ställ varje bit med snittytan uppåt.

Låt bullarna jäsa ytterligare en gång i 40 minuter, under tiden kan man sätta på ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg samt pärlsocker innan de gräddas.

Grädda sedan mitt i ugnen i ca 5-10 min.


     

Av Leila - 19 mars 2013 17:23

I dag kom det ett roligt paket med posten, bland annat innehöll det lite olika pastafärger, lite strössel och även formar kallade cookie molds, det är en form i plast som man fyller med choklad och vanliga kakor typ ballerina eller oreo cookies och som man sedan täcker med choklad :)

Ett enkelt men ack så trevligt sätt att piffa upp en kaka helt enkelt!


Dessa formar finns i många olika formar och modeller, men de allra flesta har någon form av mönster och vill man så kan man fylla dessa med till exempel candy melts (en form av choklad man kan använda till bl.a cake pops) för att få lite variation.


    


 

 

 

 


Börja med att smälta chokladen/candy melten som du ska ha i fördjupningarna på formarna.

Fyll dem och knacka lätt på formen så att inga luftbubblor finns kvar.

Ställ formen kallt så chokladen stelnar.

Under tiden som det stelnar passar man på att smälta chokladen man ska fylla allting med, jag använda mig av Marabou mjölkchoklad.

Fyll formen ungefär 1/3 och tryck sedan ni kakan.

Täck sedan kakorna med resterande choklad och knacka återigen för att få bort luftbubblor.

Ställ kallt och ta sedan ur era smaskiga kakor ur formarna.

 

 

Av Leila - 17 mars 2013 11:27

Blev så glad när jag gick in på en av mina absoluta favoritbloggar och hittade detta!

Ett otroligt bra initiativ av bloggerskan Lisa som driver den underbara bloggen www.sockerrus.se

Hon har valt att efter den senaste tidens tråkigheter som vi kunnat höra om (näthat och mobbning) göra någonting positivt istället och lyfta fram och hylla varandra som bloggare!


Det är ju så mycket roligare att stötta varandra här i bloggsfären och sprida lite glädje istället för att trycka ner och håna varandra!

Vi blir alla glada av att få höra någonting positivt om varandra och det behövs inte mycket för att göra en annan människa glad!


Haka på ni också tycker jag!!!


 

FÖR ATT VARA MED

 

Klistra in bilden ovan på bloggen (i exempelvis ett inlägg), länka till 5-10 bloggar

och skriv en rad eller två om varför du gillar just dem!   



De bloggar som jag har valt att lyfta och hylla lite extra är följande

 

Fika med Eleonore - Det här är faktiskt en av de första bakbloggar som jag började följa och troget fortsatt med. Eleonore är en super duktig tjej som skriver härliga och inspirerande inlägg med mumsiga bilder :)

En blogg som bjuder på allt ifrån enkla vardagstips till mer avancerade bakverk och tips på cafeér och butiker samt en hel del personliga inlägg om livet som småbarnsmamma.

Helt klart en blogg som har allt enligt mig!

 

Emmas Söta-  Emma är en super duktig tjej på att baka och pyssla! Hon har verkligen öga för detaljer och hennes kreationer är en fröjd för både öga och mun!

Man blir alltid lika glad (och hungrig) varje gång man besöker Emmas blogg och man alltid nya tips och ideeér på vad man kan ta sig an i köket nästa gång!


Muzicmecupcake- Lisas underbara blogg är ett riktigt pardis för oss gottegrisar! Hon tar riktigt vackra bilder på sina bakverk och bjuder på riktigt läckra recept med många härliga spännande fyllningar/toppings som man bara måste testa på! Lisa bjuder också på väldigt många bra tips och råd när det kommer till bakning och dukning! Helt klart en av mina absoluta favoriter!


Bakverk och fikastunder- Jag har nog aldrig lämnat den här bloggen utan att ha känt hur det kliar i fingrarna för att få komma i gång att baka och skapa :)

Ulrika är grymt duktig på att skapa fina dekorationer i sugerpaste och hennes bilder och recept är så smarriga!

Även Ulrika är duktig på att skriva ut tips och råd på hur man skall lyckas i köket! En blogg som jag varmt rekomenderar er alla där ute!


Var rädda om varandra där ute nu!   

 

Presentation


Jag heter Leila och är 28 år gammal. I den här bloggen kommer ni kunna läsa om mitt största intresse nämligen bakning. Ni kommer få ta del av en hel del smarriga recept och bilder, tips och råd samt tester och en del tävlingar. Även om bloggen till störst

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards