Sweetbylilly

Senaste inläggen

Av Leila - 10 maj 2013 15:00

En annan riktigt smarrig fyllning att ha i sina tårtor är denna ljuvliga mousse.

Den är riktigt krämig och full av smak av både hallon och blåbär, självklart går det att använda andra bär i tårtan i stället om man har någon annan favorit.




Hallon och blåbärsmousse, räcker till cirka ett lager på en tårta som är 22-24 cm i diameter


-200 gr bär (jag tog 175 gr hallon och 25 gr blåbär)

-1 msk strösocker

-0,5 dl vatten

-2 gelatinblad

-2 dl vispgrädde

-1½ tsk vaniljsocker alt vaniljpulver


Börja med att blötlägga gelatinbladen, det tar ca 4-6 minuter.

Häll bären, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp under omrörning.

Ta av från plattan och blanda ner de urvridna gelatinblanden, rör så att allting blandas ordentligt.

Ställ in bären i kylskåo och låt stå tills de stelnat.

Vispa grädden hårt tillsammans med vaniljsocker alt vaniljpulver.

Rör ner "sylten" med stora tag i grädden och blanda väl. Grädden kan bli lite lös men ställ då den kallt och vispa ev lite mer.    

ANNONS
Av Leila - 10 maj 2013 14:52

Jag har nog alltid varit ganska så enkelspårig när jag gjort tårtor tidigar, kört på säkra kort och fyllt dem med prinsesstårtefyllning (vaniljkräm, sylt o grädde), men har insett att det är roligare o godare att testa något nytt. Nu håller jag på med en tårta som jag tänkte bjuda på imorgon på mammas födelsedagsfika och i den ingår bland annat denna kokosmousse :)



Kokosmousse, räcker till ett lager på en tårta med diametern 22-24 cm


-2 dl cremé fraiche (använd den fetaste varianten, ej light)

-1 dl strösocker

-2 dl kokosflingor

-2 dl vispgrädde

-1½ tsk vaniljsocker alt vaniljpulver


Börja med att blanda cremé fraiche, strösocker och kokosflingor i en skål. Ställ det i kylskåp och låt svälla en stund.

Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret/pulvret tills det blir ganska så hårt.

Vänd försiktigt ner kokosblandningen i grädden och rör med stora tag tills allting blandat sig. Det kan hända att fyllningen känns något lös och då kan man vispa upp den något. Ställ i kyl en stund till innan den används.


ANNONS
Av Leila - 2 maj 2013 14:03

En nötallergikers värsta mardröm?

Skämt o sido en riktigt smaskig bulle som innehåller en massa gott!, både smör, krämig nutella samt hackade nötter!

Låter inte det gott så vet inte jag vad!





Nutella och nötfyllda bullar, ca 40 stycken


Vetebröd

-50 gr jäst för söta degar

-5 dl mjölk (jag använder alltid röd standardmjölk)

-175 gr rumsvarmt smör

-1 rumsvarmt ägg

-1½ dl strösocker

-1 tsk salt

-2 tsk nystött kardemumma

-14-16 dl vetemjöl


Fyllning

-100 gr rumsvarmt smör

-3 dl nutella

-3 dl hackade blandade nötter (jag hade valnötter, hasselnötter och pistage)


Garnering

-1-2 uppvispade ägg

-2 dl hackad rostad mandel


Värm mjölken tills den nått 37 grader! Smula jästen i en degbunke och häll den över jästen, rör tills det är blandat.

Tillsätt socker, salt och kardemumma, rör om.

Klicka ner smöret och ägget. Ha i det mesta av mjölet, ca 12 dl och låt degen arbeta tills den är slät och släpper kanterna på degbunken, ca 6-8 minuter.

Låt degen få jäsa på ett dragfritt ställe till dubbel storlek, ca 35-40 minuter.

Under tiden som degen jäser kan man passa på att förbereda fyllningen! Blanda rumsvarmt smör tillsammans med nutella och hacka nötterna.

Ta upp den färdigjästa degen och knåda igenom den!

Dela den i 2 lika stora delar och kavla dem till rektanglar.

Bred ut nutella fyllningen över rektanglarna och strö över de hackade nötterna.

Rulla ihop degen och skär i ca 2 cm stora bitar.

Ställ bullarna i formar och ställ på en plåt. Låt jäsa igen i ytterligare 30-35 minunter.

Sätt ugnen på 250 grader.

När bullarna har jäst klart penslar man dem med uppvispat ägg och har på hackad mandel.

Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter.


Av Leila - 29 april 2013 15:43

Vilken fullpott!

Dessa läckerbitar är nog något av det godaste jag smakat!, en blandning mellan kladdkaka och godis...

Mums :)












Daimkakor, ca 30 stycken

-175 gr smör

-175 gr choklad (i receptet stod det 50/50 ljus o mörk choklad, men jag hade bara vanliga mjölkchoklad hemma o det fungerade riktigt bra, så ta det som finns hemma)

- 3 ägg

-13/4 dl strösocker

-3 dl vetemjöl

-1 tsk vaniljsocker

-2 dubbeldaim (2x56 gr)


Sätt ugnen på 200 gr.

Smält försiktet smöret med den hackade chokladen under lätt omrörning.

Låt svalna något.

Vispa äggen och sockret vitt och pösigt, rör ner chokladen.

Sikta ner mjölet blandat med vaniljsocker och rör om tills allting blandat sig ordentligt.

Vänd ner den hackade daimen i smeten och rör om.

Häll ut smeten i en smord långpanna ca 30x20 cm.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 12-14 minuter, skär i lagom stora bitar och avnjut med lite glass eller grädde och bär.

       

Av Leila - 26 april 2013 12:18

Som inför varje glassäsong brukar de stora glasstillverkarna släppa någon/några nya glassar och i år var inget undantag.

Jag fick en kupong som gav mig chansen att testa valfri ny glass från GB och lotten föll på denna...


Bildkälla: bilden är lånad från www.gb.se


Tyvärr låter den här glassen godare än vad den faktiskt är!

Var ju riktigt nyfiken på hur en glass med popcornsmak skulle smaka men av den känner man nästan ingenting tyvärr. Jag tycker det smakar som vanlig vaniljglass med lite kolasås (även denna utan tydlig sälta). Det enda positiva med glassen är de små rispuffarna som bryter av och ger en annan konsistens!

Nej, tyvärr den här glassen lär jag inte äta mer av denna sommar...

Av Leila - 23 april 2013 12:50

Ibland känner man sig extra sugen efter något riktigt sött o gott och för ett tag sedan slängde jag ihop en riktigt god chokladmousse. Jag hade lite mintchoklad hemma så den passade jag på att använda men det fungerar utmärkt med vanlig choklad eller annan smaksättning, ta helt enkelt det ni har hemma eller gillar bäst.


 



Chokladmousse med smak av mint, 4 små skålar eller 2 större


-100 gr mörk choklad (av bra kvalité)

-5 rutor mintchoklad (jag tog den från marabou med krokant i, men man kan ta den man tycker bäst om)

-2 äggulor

-2-3 msk florsocker

-2,5 dl vispgrädde


Börja med att smälta chokladen över vattenbad, var noga med att inget vatten eller ånga kommer ner i chokladen.

Ta av från plattan och låt chokladen få svalna till någonstans 62-65 grader.

Rör ner en äggula i taget i chokladen och rör ordentligt mellan varje äggula (annars är det risk att smeten skär

sig). Låt smeten få svalna.

Vispa grädden.

Sikta ner florsockret i smeten och rör om.

Vänd ner den vispade grädden med stora tag men rör inte för mycket.

Fördela smeten i portionsglas och låt stå i kylen minst 60 minuter innan servering.

Dekorera fritt och njut!

 

 

Av Leila - 23 april 2013 11:56

Jag har världens bästa sambo :)

Som en liten uppmuntran fick jag i helgen ett munk/våffeljärn! Hur gulligt var inte det liksom!

Precis som det låter kan man göra både små minimunkar samt belgiska våfflor i det här gärnet, man byter bara ut plattorna och sedan är det bara att grädda läckerheter.

Hitills har jag bara hunnit att testa att göra munkar och de vart helt klart godkända, även om de inte riktigt smakar som "äkta" munkar.

Skillnaden är ju att de här inte friteras vilket gör att konsistensen blir en annan, jag skulle vilja påstå att dessa munkar smakar mer åt muffinshållet men inte sagt att de inte är goda för de!

Jag glaserade mina munkar med florsockerglasyr och lite strössel i olika fäger/former.

 

 

-Härligt med knalliga pastellfärger som hör våren till-

Av Leila - 21 april 2013 22:06

Med nästan 1 kg mandelmassa liggandes hemma undrade jag vad jag skulle baka för smarrigt och valet föll på mazariner. Något jag inte gjort själv tidigare men trots att det tar sin lilla tid så blev de riktigt smarriga vill jag lova!

Passade på att slänga ihop en steg för steg beskrivning om hur man gör dessa godsaker...


 


Mazariner, ca 25 st

 

Mördegen

-200 gr smör

-7 dl vetemjöl

-1 dl strösocker

-1 tsk vaniljsocker

-1½ ägg


Fyllningen

-400 gr mandelmassa

-3 ägg

-200 gr smör


Glasyr

-200 gr florsocker

-0,25 dl vatten

-1 msk citronsaft


Börja med att göra mördegen.

Lägg alla ingredienserna i en matberedrare eller arbeta ihop en deg för hand.

Tryck ut en boll av degen i mazarin/aluminumformar och tryck med tummen

ut degen så att hela formen blir fylld.

Ställ i kylen ungefär 1 timme.


 

Rör samman rumsvarmt smör och riven mandelmassa tills det blivit en jämn smet.

Rör ner ett ägg i taget under omrörning.

Spritsa ner en klick smet i varje form.


 

Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 12-15 minuter

Låt kakorna svalna och gör under tiden fyllningen.


 
   

Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull

Värm till 40 grader och stryk sedan på den på de avsvalnade kakorna.

Presentation


Jag heter Leila och är 28 år gammal. I den här bloggen kommer ni kunna läsa om mitt största intresse nämligen bakning. Ni kommer få ta del av en hel del smarriga recept och bilder, tips och råd samt tester och en del tävlingar. Även om bloggen till störst

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Sweetbylilly med Blogkeen
Följ Sweetbylilly med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se