Alla inlägg under april 2013
Mums Mums MUMS =)
Kolakakor är alltid rätt men att ha i lite daimkulor i smeten gjorde dem bara ännu mer smaskiga!
En perfekt liten kaka för en ganska så trist och grå fredag!
Kolakakor med daim 30-35 stycken
-100 gr rumsvarmt smör
-1 dl socker
-1½ tsk vaniljsocker
-23/4 dl vetemjöl
-1 tsk bakpulver
-2 msk ljus sirap
-50 gr daimkulor
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt de mesta av daimkulorna tillsammans med de övriga ingredienserna. Rör till en smidig och något smulig deg.
Dela degen i 3 delar och rulla till avlånga längder och lägg på en plåt.
Platta ut kakorna något och strössla på resterande daim.
Grädda kakaorna i mitten av ugnen ca 10-12 min, ta ut kakorna och låt vila ca 2 min innan man skär dem i sneda bitar.
Låt svalna på plåten innan de äts :)
Cookies kan vara något av det godaste man kan äta, speciellt när de är nybakade och man riktigt känner hur de smälter i munnen!
Tyckte det skulle passa extra bra och baka dessa cookies idag då jag har en burk jordnötssmör ståendes hemma och som jag inte riktigt vetat vad jag ska göra av...
Jordnöts och choklad cookies
-2 ägg
-2 dl farinsocker eller muscovadosocker
-75 gr smält smör
-2 dl jordnötssmör med bitar
-2 dl vetemjöl
-½ tsk bakpulver
-½ tsk vaniljpulver
-150 gr chocolatchips eller grovt hackad choklad (chipsen smälter lite men behåller ändå sin form så det blir inte så jätte kladdigt)
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att smälta smöret.
Vispa samman äggen och sockret och ha i det smälta matfettet.
Rör ner jordnötssmöret och rör tills det blir en jämn smet.
Blanda samman de torra ingredienserna och ha i dem i smeten tillsammans med chokladen.
Blanda allting väl tills det blivit en jämn smet och chokladen är utspridd.
Rulla små bollar och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper, tryck till kakorna lite lätt.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 7-9 minuter (håll koll för det kan gå snabbt).
Visst det tar sin lilla tid och visst det är några olika moment MEN resultatet slår ju allt :)
Jag brukar självklart om nybakta bullar, doften som sprider sig i lägenheten är nog nåt av det bästa som finns samt första tuggan såklart!
Igår blev det en sats med kanelbullar och en sats med vaniljbullar.
40 stycken småbullar
-150 gr smör eller margarin (rumsvarmt)
-5dl mjölk (jag använde standardmjölk)
-50 gr jäst för söta degar
-1 dl socker
-½ tsk salt
-2 tsk sött kardemumma
-Ca 1,4 l vetemjöl
Fyllning kanelbullar:
-75 gr rumsvarmt smör
-½ dl strösocker
-1 msk kanel
Fyllning vaniljbullar:
-75 gr rumsvarmt smör
-½ dl strösocker
-1 msk vaniljsocker
-50 gr riven mandelmassa
Pensling o garnering:
-Uppvispat ägg
-pärlsocker, ev hackad sötmandel
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och slå över mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
Tillsätt matfettet i små klickar tillsammans med sockret, saltet och kardumumman, rör om så allt blandar sig. Tillsätt mjölet men spara ca ½ dl tills utbakningen.
Arbeta degen smidig antingen direkt på bakbordet eller i bakmaskin.
Låt degen få jäsa till dubbel storlek i rumsvärme med bakduk över sig, detta tar ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 stycken lika stora delar.
Kavla ut varje del till en avlång kaka och ha på fyllningen.
Rulla ihop kakan till en rulle och skär sedan den i bitar.
Ställ varje bit med snittytan uppåt.
Låt bullarna jäsa ytterligare en gång i 40 minuter, under tiden kan man sätta på ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg samt pärlsocker innan de gräddas.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca 5-10 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 | 11 |
12 | 13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 | 24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
|||
29 | 30 |
||||||||
|