Direktlänk till inlägg 10 april 2013
Visst det tar sin lilla tid och visst det är några olika moment MEN resultatet slår ju allt :)
Jag brukar självklart om nybakta bullar, doften som sprider sig i lägenheten är nog nåt av det bästa som finns samt första tuggan såklart!
Igår blev det en sats med kanelbullar och en sats med vaniljbullar.
40 stycken småbullar
-150 gr smör eller margarin (rumsvarmt)
-5dl mjölk (jag använde standardmjölk)
-50 gr jäst för söta degar
-1 dl socker
-½ tsk salt
-2 tsk sött kardemumma
-Ca 1,4 l vetemjöl
Fyllning kanelbullar:
-75 gr rumsvarmt smör
-½ dl strösocker
-1 msk kanel
Fyllning vaniljbullar:
-75 gr rumsvarmt smör
-½ dl strösocker
-1 msk vaniljsocker
-50 gr riven mandelmassa
Pensling o garnering:
-Uppvispat ägg
-pärlsocker, ev hackad sötmandel
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och slå över mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
Tillsätt matfettet i små klickar tillsammans med sockret, saltet och kardumumman, rör om så allt blandar sig. Tillsätt mjölet men spara ca ½ dl tills utbakningen.
Arbeta degen smidig antingen direkt på bakbordet eller i bakmaskin.
Låt degen få jäsa till dubbel storlek i rumsvärme med bakduk över sig, detta tar ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 stycken lika stora delar.
Kavla ut varje del till en avlång kaka och ha på fyllningen.
Rulla ihop kakan till en rulle och skär sedan den i bitar.
Ställ varje bit med snittytan uppåt.
Låt bullarna jäsa ytterligare en gång i 40 minuter, under tiden kan man sätta på ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg samt pärlsocker innan de gräddas.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca 5-10 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 | 11 |
12 | 13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 | 24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
|||
29 | 30 |
||||||||
|